Bağımsız Solunum Koruması

Uzun sürelerle solunum koruması cihazı kullandığımda nelere dikkat etmem gerekir?
Solunum koruma cihazını her gün işte 30 dakikadan uzun süre kullanmak istiyorsanız önce Anlaşma 26 (BGI 504-26) “Solunum koruma cihazları” uyarınca şart koşulan önleyici bir tıbbi muayeneden geçmeniz gerekir. Ayrıca sabit toparlanma sürelerine de uymanız gerekir.
Bir BSC’yi nasıl kullanırım?
Bağımsız solunum cihazları (BSC), serbest bir şekilde taşınabilen solunum cihazlarıdır. Uygun bir askıyla sırtta veya kalçada taşınırlar.
Bir BSC’yi tek seferde ne kadar süre ile kullanabilirim?
Solunum cihazının kullanım süresi 10 dakika (kısa süreli BSC) ile yaklaşık 45 dakikaya (uzun süreli BSC) kadardır. Gerekliliklere bağlı olarak uygulamanıza özel tüp hacmi, basıncı ve buna bağlı olarak basınçlı hava miktarını kullanabilirsiniz. Bunlara ek olarak kullanım süresi, kişisel hava tüketiminize de bağlıdır.
Bir basınçlı hava yolu sistemini nasıl kullanırım?
Basınçlı hava hortumu üniteleri, serbest bir şekilde taşınamayan solunum cihazı türündedir. Bu da bir basınçlı hava besleme hortumu kullanarak harici bir hava hattı veya verilen solunum havası tüpleri üzerinden dışarıdan gereken solunum havasını besleyebileceğiniz anlamına gelir.
Üç farklı hava hortumu ünitesi türü vardır:
– Kontrol valfli
Bu cihazlar kesintisiz bir hava akışı sağlar.
➞ Yüksek hava tüketimi
Kullanım: sabit hava beslemesi ile
– Normal basınç regülatörü ile
Solunum havası sadece nefes alma çevrimi için kullanılır.
➞ Düşük hava tüketimi
Kullanım: basınçlı hava tüplerinden hava beslemesi için
– Basınç regülatörü ile
Üniteler respiratörde (örn. tam yüz maskesinde) maksimum 5 bar’lık bir fazla basınç oluşturur. Bunun amacı, ortam havasındaki tehlikeli maddelerin maskeye girmesini önlemektir. Kullanım: örn. akut zehirlilik sergileyen maddeler içeren atmosferlerde.
Hangi iş için hangi solunum koruma cihazı?
Serbest bir şekilde taşınabilen veya taşınamayan solunum cihazı seçiminiz, kullanım koşullarına ve planlanan uygulamaya bağlıdır. Bağımsız solunum cihazı ve basınçlı hava hortumu ünitelerinin ikisi de açık devreli cihazlardır. Bunların her ikisi de havada uçuşan kirleticiler ve oksijen eksikliğine karşı aynı korumayı sunar.
İş yerinde kullanmak üzere tercih edeceğiniz ekipman türü, kullanım koşullarına ve planlanan uygulamaya bağlıdır.
Bağımsız solunum cihazı
Avantaj: İş yerinde serbest bir şekilde dolaşabilirsiniz.
Dezavantaj: Solunum havası beslemeniz sınırlıdır.
➞ Örneğin dar alanlarda veya solunum koruması ile geçici işlerde kullanım
Basınçlı hava hortumu ünitesi
Avantaj: Sınırsız bir solunum havası beslemeniz vardır.
Dezavantaj: Hareket alanınız çok sınırlıdır.
➞ Kapsamlı bakım ve temizlik işleri veya kimyasal koruyucu giysinin havalandırılması gereken durumlar gibi uzun süreli kullanım
Ne tür tüpler mevcuttur?
Basınçlı hava tüpleri, 200 ila 300 bar dolum basıncı ile mevcuttur. Basınç deposu çelik, alüminyum veya karbon fiber bileşimlerden (CFRP) yapılır. CFRP tüpler en hafif tüplerdir ve bu sayede en yüksek kullanım konforunu sunarlar. Basınç deposuna bir kesme valfi takılır. BSC’nin regülatörü bu valfe bağlanır.
Önemli Talimatlar
ST-571-2006 Tüpün içine nem ve kirleticilerin girmesini önlemek için kesinlikle basıncı 2 bar altına düşürmemeniz gerekir. Basınçlı hava tüplerinin düzenli olarak bakımı yapılmalıdır.
Basınçlı hava tüpünün kodu bana hangi bilgileri verir?
Tüpün tehlikeleri nelerdir? Ne içerir? Bu bilgiler, EN 1089-3 uyarınca net görünen tüp kodunda size verilir. Bileziğinde beyaz ve siyah renk olan tüp, bir basınçlı hava tüpüdür. Renk kodlaması sadece tüpün bileziğinde geçerlidir. Gövdede dilediğiniz rengi seçebilirsiniz, bununla birlikte sarı renk, endüstride ve yangın söndürme alanında norm haline gelmiştir.
Basınçlı hava tüpündeki etiket, aşağıdaki bilgileri verir:
– Gaz karışımının bileşimi
– Risk ve güvenlik ifadeleri
– UN numarası ve gazın adı
– Gaz imalatçısının adı, adresi ve telefon numarası
Bu hava saftır
Çalışanlarınızı, filtreli solunum koruması ile korumak için iş yerinizdeki tehlikeli maddelerin konsantrasyonu çok yüksekse ve/veya oksijen çok düşükse, bağımsız solunum koruması kullanmanız gerekir.
Harici hava, iki farklı şekilde sağlanabilir:
– bir basınçlı hava beslemesinden: doğrudan bir kompresör veya basınçlı hava ağı üzerinden (basınç aralığı 7 ila 10 bar)
– basınçlı hava tüplerinden (nominal dolum basıncı maksimum 300 bar)
Bağımsız solunum koruması için solunum havası nasıl ayrılıp çıkarılacak?
Kompresörler (mobil veya sabit) kullanarak harici hava, doğrudan basınçlı hava beslemesi veya basınçlı hava tüpünün doldurulması için sıkıştırılır. Kompresörlerdeki ayırıcılar ve filtreler, havanın temizlenmesini sağlar.
Harici solunum havasının kalitesini nasıl garanti edebilirim?
İster harici havadaki egzoz gazları ve su olsun isterse de kompresörden gelen yağlar, solunum havası oluştururken tüm kirleri bütünüyle asla gideremezsiniz. Solunum havasının kalitesinin EN 12021 gerekliliklerine uyumlu olmasını sağlamak için BGR 190 uyarınca her altı ayda bir kontrol etmeniz gerekir. Yöntemlerin algılama sınırlarının, gereken izin verilen sınırlar dahilinde olması gerektiğinden bu sadece yöntemlerin doğruluğuna bağlı değildir.
Harici solunum havasının saf olmasını nasıl sağlayabilirim?
Karbonmonoksit, karbondioksit ve su için sınır değerlerine uygunluk:
Dräger’in kanıtlanmış tüpleriyle hem düşük hem de yüksek basınç alanları için elinizin altında basit bir test sistemi vardır. Bu da sahada sınır değerlerine uygunluğu hızla ve rahat bir şekilde kontrol edebilmeniz demektir.
Yağ sınır değerlerine uygunluk:
Yağ sınır değerlerine uygunluğu kontrol etmek için Dräger Impactor’u kullanabilirsiniz. Türlerinden ve viskozitelerinden bağımsız olarak sentetik yağları da ölçebilirsiniz.
Solunum ile İlgili Ürünleri İncelemek İçin Linke Tıklayabilirsiniz :)
Dräger’in bağımsız solunum korumasına genel bir bakış