Doğru Koruyucu Giysiyi Almak İçin Beş Soru
Doğru Koruyucu Giysiyi Almak İçin Beş Soru
1.İşiniz sırasında hangi tehlikeli maddelere maruz kalıyorsunuz?
– Tehlikeli maddeyi biliyorsanız, kendinizi korumak için somut önlemler alabilirsiniz. Dräger VOICE tehlikeli maddeler veritabanı, hangi giysinin hangi tehlikeli maddeye karşı ne kadar süre ile koruma sağladığını anlatır.
– Tehlikeli maddeyi bilmiyorsanız daima en kötü senaryoyu varsayın ve bir üst en yüksek koruma derecesini seçin.
2.İşiniz sırasında solunum cihazı takmanız gerekiyor mu?
– Hiçbir solunum koruması gerekmiyorsa sizi ilgili kimyasal ajandan koruyan basit bir tulum veya başka bir koruyucu kıyafet yeterli olacaktır.
– Filtre ekipmanıyla çalışıyorsanız entegre tam yüz maskesi veya yüz manşonu olan bir giysi kullanmak en iyisidir.
– Bir BSC’ye ihtiyacınız varsa koruyucu giysinizin altında veya üstünde ekipmanı konforlu şekilde kullanabileceğinizden emin olun.
3.Çalışma ortamınız nasıl bir yer?
– Bir trafik kazası, keskin nesneler arasına uzanmanızı veya bunları ellemenizi gerektirebilir. Burada veya benzer şekilde tahmin edilemez bir çalışma ortamınız varsa yeniden kullanılabilir model gibi daha yüksek mekanik mukavemeti olan bir koruyucu giysiye ihtiyacınız vardır.
– Hasar ihtimali düşükse sınırlı kullanımlı bir giysi de kullanabilirsiniz*.
– Erişim deliği olan tanklar gibi kapalı alanlarda çalışırken dar bir giysi seçmek ve giysinin üzerine BSC takmak en iyisidir. Bu şekilde dar geçitlerden geçerken BSC daha kolaylıkla çıkarılabilir.
4.Tehlikeli maddenin neden olduğu kirliliği temizlemek (dekontaminasyon) ne kadar kolaydır?
– Tehlikeli maddeyi yüzeylerden temizlemek zorsa solunum cihazı içeriden takılan bir koruyucu giysi giymeniz gerekir. Bu şekilde kendinizi kontaminasyona karşı koruyabilirsiniz.
5. Hangi riskler, tehlikeli maddelerle çalışma ile ilgili risklerdir?
– Örneğin sıvılaştırılmış gaz gibi çok soğuk bir tehlikeli maddeyse giysi malzemesinin, soğuğa maruz kaldığında kırılganlaşmaması veya çatlamaması gerekir.
– Tehlikeli madde ortam sıcaklıklarında yanıcıysa, koruyucu giysinin aleve dayanıklı olması gerekir.
– Tehlikeli maddenin kaçak yaptığı alanda patlama riski söz konusuysa giyside, ilgili elektrostatik özellikler bulunmalıdır.
– Tehlikeli madde toksik bir gazsa kesinlikle sıçramaya dayanıklı bir giysi değil, sadece gaz geçirmez bir kimyasal koruyucu giysi kullanılmalıdır.