Kimyasal Koruyucu Giysiler
Kimyasal Koruyucu Giysiler
Tepeden tırnağa güvenli
İster sıvı, ister katı, ister gaz olsun: havadaki kimyasallar cildi tahriş edebilir, vücuda hasar verebilir veya cilt üzerinden vücuda girebilir; tüm bunların da sağlığınız için potansiyel olarak çok ciddi sonuçları vardır. Bu yüzden cildinizi ve çalışanlarınızın cildini iş yerindeki tehlikeli maddelerden korumanız gerekir, örneğin koruyucu gözlükler, eldivenler, botlar ve önlükler ya da komple vücut koruması: kimyasal koruyucu giysi ile. Peki uygulama alanınız için hangi koruma uygun?
Doğru koruyucu kıyafet seçimi, üç faktöre bağlıdır:
– İş yerinizdeki kimyasallar
– İşiniz
– Ortam koşullar
Kimyasal koruyucu giysilerin gereklilikleri nelerdir?
Mekanik bağlamında kimyasal koruyucu giysilerin örneğin aşınmaya, yırtılmaya ve delinmeye dayanıklı olması gerekir. Kimyasal olarak tehlikeli maddelerin penetrasyonuna dayanıklı olmaları şarttır.
Kimyasal koruyucu giysilerin performans tipleri: Dirençlerine bağlı olarak kimyasal koruyucu giysiler, farklı performans tiplerine sınıflandırılabilir ve her biri için zorlu testlerden geçerler.
Kimyasal koruyucu giysilerde hangi standart geçerlidir? Performans tipine bağlı olarak kimyasal koruyucu giysilerde farklı seviyede gereklilikler geçerlidir. Bunlar aşağıdaki standartlarda tanımlanır:
– EN 943-1: Tip 1a, 1b, 1c ve 2
– EN 943-2: Tip 1a ET ve Tip 1b ET (acil durum ekipleri için)
– EN 14605: Tip 3 ve 4
– EN ISO13 982-1:2005: Tip 5
– EN 13 034:2005: Tip
Tek kullanımlık koruyucu kıyafetler, yeniden kullanılabilir koruyucu kıyafetlerle aynı düzeyde yüksek gerekliliklere sahip mi? Hayır. Standart, bu iki koruyucu kıyafet türü arasında ayrım yapar. Mekanik direnç ve alev direnci, yeniden kullanılabilir koruyucu giysilerde önemli oranda daha yüksek olmalıdır.
Neler iyi koruma malzemeleridir?
Bir kural olarak bir kimyasalın bir malzemeye nüfuz etmesi ne kadar uzun sürüyorsa malzemenin kimyasal koruması da o kadar daha fazla etkindir. Bu yüzden EN 943-1 ve EN 943-2 kapsamında geçirgenliğe direnç, önemli bir test kriteridir.
Bir güvenlik önlemi: penetrasyon süresi Bir malzemenin belirli bir kimyasalın penetrasyonuna ne kadar süre dayanabileceğini öğrenmek için penetrasyon süresi, başka bir deyişle belirli bir kimyasal konsantrasyonunun dışarıdan nüfuz etmesinin ne kadar sürdüğü ölçülür. Bu penetrasyon süresi, kimyasal koruyucu giysilerin çalışma süresinin en önemli temel değerlerinden biridir.
DIN-EN ISO 6529 test prosedürleri uyarınca kimyasal giysiler, penetrasyon sürelerine bağlı olarak altı sınıfa ayrılır:
Kimyasal koruyucu giysideki etiket hangi bilgileri verir?
Başka hususların yanı sıra giysinin içindeki tanımlama plakası aşağıdaki bilgileri verir:
– İmalatçı, ticari adı
– Sınıflandırma (tip)
– Giysi bedeni
– Performans tipleri ve ilgili EN standartları
– Kullanım ve bakım talimatları
– Ek izinler
Gaz geçirmez malzemeler (Tip 1)
Sıvı geçirmez malzemeler (Tip 3)
Sprey geçirmez malzemeler
Kimyasal koruyucu giysi için hangi aksesuarlara ihtiyacım vardır?
Bot ve eldivenler
Tehlikeli maddelerle çalışırken botlar ve eldivenler şarttır. Bunlar kimyasal koruyucu giysiye entegre değilse, seçiminizi yaparken aşağıdaki noktalara dikkat etmeniz gerekir:
– Belirli bir kimyasalla işlem için uygun güvenlik sınıfı
– Kolay giyme ve çıkarma
Yararlı bilgi
Hijyenik nedenlerle pamuk eldiven kullanılması tavsiye edilir. Üst eldivenler, gerçek koruyucu eldiveni mekanik etkilere karşı korur.
Havalandırma sistemleri
Bir giysi giymek, ağır bir fiziksel iştir. Giysi içinde sıcaklık ve nem hızla artar, bu da kalp ve dolaşım yetmezliği riskini artırır. İç sıcaklığı düşürmek için bazı giysilerde havalandırma sistemleri vardır. Bu da nemli, sıcak havanın bir basınç tahliye vanası üzerinden giysiden atılması anlamına gelir. Harici kaynaktan gelen temiz hava akışı, buharlaşmayı hızlandırır ve hoş bir serinletme etkisi sağlar.
Soğutucu yelekler
Soğutucu yeleğe yeniden kullanılabilir soğutma elemanları yerleştirmek veya yeleği bir havalandırma sistemine bağlamak, özellikle daha uzun süreli kullanımda gerçek bir rahatlama sağlayabilir.
Ekipmanı kullanıma hazır tutma
Bir sonraki kullanışınızda koruyucu giysinize bütünüyle güvenebilmek için her kullanımdan sonra giysiyi temizleyip bakımını yapmanız ve gerekirse onarmanız ve incelemeniz gerekir. Kontaminasyon derecesine bağlı olarak farklı temizlik yöntemleri vardır.
Kontaminasyon, farklı şekillerde olabilir:
– Toz ve parçacıklar, giysinin yüzeyine yapışmış halde kalır ➞ yapışma
– Sıvı veya gazlar ve buharlar, giysi malzemesi tarafından emilir ➞ emilim
– Sıvılar, giysi malzemesinde birikir ➞ tutunma
Tehlikeli maddelerle çalıştıktan sonra kimyasal koruyucu giysimin bakımını nasıl yaparım?
Kimyasal koruyucu giysinin kontamine olduğunu varsaymanız gerekir. Bu yüzden giyside dekontaminasyon işlemi yapmanız gerekir.
Dräger’in bakım ekipmanları
Dräger size eksiksiz bir yelpazede bakım ekipmanları sunar. Bakım için ihtiyacınız olanlar:
– Özel endüstriyel çamaşır makineleri
– Temizlik ve dezenfektan maddeleri
– Kurutma sistemleri
– Giysiler, maskeler ve bağımsız solunum cihazları için EN 943 veya başka yerel gereklilikler uyarınca işlevsellik ve kaçak kontrolü için kapsamlı test ekipmanları.