Solunum Koruması
11-07-2024
10:20
Solunum Koruması
Hava hayattır, o olmadan yaşayamazsınız
68 yaşına geldiğinizde yaklaşık 300.000 m3 hava solumuş olacaksınız muazzam bir miktar. Bu hacim göz önünde bulundurulduğunda akciğerlerinizden geçen havanın temiz olması hayati önem taşır. Bu durum hem ortam havası
hem de harici olarak (bir cihaz ya da filtre yoluyla) size beslenen hava için eşit derecede geçerlidir. Ortam havasının kirli olması veya yeterli oksijen içermemesi durumunda harici beslenen hava şarttır. Harici hava beslemesi
türleri arasında örneğin solunum havasıyla doldurulan basınçlı hava tüplerinden gelen hava veya harici solunum havası borularından gelen hava sayılabilir.
Solunum havası tehlikeli hale geldiğinde
İş yerinizdeki tehlikeli madde konsantrasyonu çok mu yüksek ve/veya ortam havasındaki oksijen içeriği çok mu düşük? Öyleyse solunum korumasına ihtiyacınız var. Solunum koruması kullanmak, her zaman ek bir yüktür; işte bu yüzden şu ilke
geçerlidir: gerektiği kadar çok koruma, mümkün olduğunca az yük. Peki ne kadar koruma gereklidir? Bu sorunun cevabı, uygulama alanınıza bağlıdır.
Kirleticiler vücuda nasıl girer?
Hava ne zaman tehlikeli hale gelir?
Normal atmosfer sadece yaklaşık %21 O2’den oluşur. Solunum havası çok az oksijen içeriyorsa bu durum, yaşamı tehdit edici olabilir. Daha da tehlikeli olan ise burnunuzla oksijen eksikliğini algılayamamanızdır.
Oksijen eksikliği nasıl oluşur?
Soy gaz atmosfere akarsa aynı anda oksijenin yerine geçer. Atmosferin sadece yaklaşık beşte biri oksijen olduğu için oksijen konsantrasyonu, ancak soy gaz konsantrasyonunun beşte biri kadar azalır.
Kirleticiler nelerdir?
Genel olarak bakıldığında “kirleticiler” insanlar, hayvanlar, bitkiler, organizmalar ve tüm ekosistemler açısından zararlı maddeler veya karışımlar anlamına gelir.Almanya Tehlikeli Maddeler Kanunu uyarınca kirleticiler sadece saf maddeleri
değil aynı zamanda karışımları, hazırlıkları veya ürünleri de içerir.
Kirleticiler, iki ana gruba ayrılabilir:
– doğal (örn. mineral tozu veya acı bademdeki hidrojen siyanür)– sentetik ve insan imalatı (örn. araç egzoz gazları ve endüstriyel dumanlar)
Kirleticiler ne zaman tehlikeli hale gelir?
Kirleticiler vücudunuza girerse hastalıklara neden olabilirler. Bunların etkisi, kendi ilgili özelliklerine ve insan vücuduyla etkileşimlerine bağlıdır.
DRÄGER GAZ ALGILAMA VE UYARI CİHAZLARI
Yanıcı ve toksik gazlar kaynaklı tehlikeleri basit ve hızlı bir şekilde algılamak için Dräger, en geniş kullanım yelpazesinde çok sayıda gaz ölçüm ve uyarı cihazı sunar.
İlave bilgiler Gaz algılama teknolojilerine giriş başlıklı Dräger el kitabında (sipariş numarası 90 72 609 (Almanca versiyon); sipariş numarası 91 00 729 (İngilizce versiyon)) ve Dräger web sitesinde bulunabilir. Alternatif olarak Dräger temsilcinize de danışabilirsiniz.
Kirleticiler vücuda nasıl girer?
Kirleticiler, vücuda üç farklı şekilde girebilir:
– Nefes alma: solunum yolları üzerinden – Oral: ağız yoluyla (çoğunlukla yutkunurken)– Dermal: cilt yoluyla
Risk nasıl tanınabilir?
Kimyasalların Sınıflandırma ve Etiketlemesine ilişkin Küresel Uyumlaştırılmış Sistem (GHS), fiziksel, sağlık ve çevresel tehlikeler için resim-yazılar kullanarak tehlikeli maddelerin, karışımların ve ürünlerin tek tip etiketlenmesini uluslararası olarak tanımlar.
Kirleticiler nasıl işler?
Kaba hatlarıyla üç adet kronolojik etki kategorisi vardır:
Hiperakut
➞ nispeten kısa bir sürede ölümle sonuçlanır
Akut
Kronik
➞ hızlı etki (örn. zehirlenme, yakma, tahriş ve yanıklar
(örneğin patlamalar sonrası))
➞ kronik genetik değişikliklere yol açan daha uzun etki süresi
(tümörler, deformasyonlar) veya organ hasarı olan uzun süreli
zehirlenme (örn. karaciğer, akciğerler veya böbrekler)
Kirli havadan kendimi nasıl korurum?
Belirli bir iş yeri ya da çalışma alanındaki havada tehlikeli maddeler bulunmadığından emin değil misiniz? Çalışmaya başlamadan önce kendiniz ve çalışanlarınız için riskleri ve stresleri belirlemek üzere bir risk analizi yapmanız
gerekir. Ancak hangi maddelerin söz konusu olduğunu bildiğinizde kendinizi tehlikeli maddelerden etkin şekilde koruyabilirsiniz.
Solunum koruma ekipmanı olmadan iş yerindeki tehlikeli maddelerden kendimi nasıl koruyabilirim?
Tehlikeli maddeler kaynaklı riski sınırlamak için aşağıdaki tedbirleri alabilirsiniz:– Tehlikeli maddelerin yerine daha az tehlikeli maddeler kullanma (ikame)– Egzoz havası, havalandırma teknolojisi veya muhafazaya alma sonucu salınan tehlikeli maddelerden kaçınma– Organizasyon genelinde önlemlerle tehlikeli madde girişini ortadan kaldırma.
Peki bu önlemler etkili olmazsa veya uygulanamıyorsa?
Ya da havada artık tehlike kalmadığından kesinkes emin değilseniz?
Bu durumların herhangi birinde kesinlikle solunum veya vücut koruması gibi ekstra güvenlik önlemleri almanız gerekir.
Ne tür solunum koruma cihazları mevcut?
Solunum koruma cihazları, cihazın ortam havası koşullarından bağımsız görev yapıp yapmamasına bağlı olarak farklı türlere ayrılır.
Solunum koruma cihazlarına genel bir bakış:
Solunum korumasını ne zaman kullanmalıyım?
Fanlı Solunum koruma cihazı takmak, ilave bir yüktür. Bu yüzden solunum korumasını, ancak iş yerindeki sınırlar başka koruyucu önlemlerle sağlanamıyorsa değerlendirmeniz gerekir.
Aşağıdaki koruyucu önlemlerle solunum koruması kullanmaktan kaçınabilirsiniz:
- Tehlikeli maddenin ikamesi–
- Egzoz, havalandırma önlemleri veya muhafazaya alma gibi teknik çözümler
- Organizasyon genelinde önlemler
Çalışma alanım için doğru solunum korumasını nasıl seçerim?
“Solunum koruma cihazları – Kullanım ve bakım tavsiyeleri” başlıklı EN 529 kılavuzu,Avrupa seviyesinde önemli bilgiler verir. Almanya’da profesyonel oda düzenlemesi 190 (BGR 190) “Solunum koruması kullanımı” geçerlidir. Bu düzenleme, her türlü ilgili ön koşulun yanı sıra solunum koruması seçimi ve kullanımı hakkında da bilgiler içerir.